Interviu Mikael Fredholm, CEO World Class International: cea mai palpitantă experienţă din viaţa mea este să trăiesc în România

Mikael Fredholm
Iul 15
2013

Mikael, când te-ai decis să vii și ulterior să rămâi în România?

Sincer, nu a fost o alegere ci o întâmplare. L-am întâlnit pe fondatorul World Class în Stockholm. El mi-a descris World Class drept un loc de muncă palpitant, mi-a oferit un job care am crezut iniţial că era în Budapesta, aşa că le-am spus părinților și prietenilor mei că o să plec… în Budapesta. Apoi, după aproape 3 săptămâni de la data la care trebuia să încep, l-am sunat pe fondator și l-am întrebat: “Trebuie să-mi cumpăr biletul de avion sau o să-l cumperi tu pentru mine?”. El a spus “Nu, nu! O să-l cumpăr eu și ți-l trimit”.

Ulterior, mi-a trimis biletul și am văzut scris pe el “București”. L-am sunat înapoi și i-am spus ”Trebuie să fie o neînțelegere la mijloc, pentru că mi-ai cumpărat bilet la București, nu Budapesta”. Și el a spus “Nu, nu, nu… în tot acest timp am discutat despre București”. Acum, ceva mai tarziu după cele întâmplate, privesc cu amuzament întâmplarea şi pot spune că sunt foarte fericit că era vorba de București, pentru că e un oraș mult mai cool comparativ cu  Budapesta.  Pur şi simplu a fost o întâmplare fericită.

Și de ce ai ales să rămâi în România?

Cred că din prima zi m-am îndrăgostit. Normal, sunt suedez și am o mentalitate suedeză, însă în Suedia totul este foarte bine organizat, plictisitor. Mie imi plac foarte mult aventurile în afaceri, în sporturi și în viață. Am descoperit din prima zi că România este foarte atragătoare pentru mine pentru că fiecare zi e ca o aventură, aşa că o iubesc.

Ce rol are sportul în viața ta?

Sportul reprezintă aproape totul in viata mea. De când eram foarte tânăr am fost foarte activ: de la hochei la golf, la fotbal, la tenis, la aproape tot ce înseamnă mişcare. Mai târziu, m-am axat tot mai mult spre sporturile de aventură, daca le pot numi aşa. Îmi plac sporturile care îmi cresc adrenalina: cum ar fi schiatul, cățărarea sau ciclismul montan.

Bineinţeles mă pasionează fitnessul și squashul. Îmi place tot ceea ce reprezintă mişcare, dar dacă este să fiu foarte sincer prefer sporturile în aer liber chiar dacă poate suna puţin ciudat având în vedere că reprezint o companie care desfăşoară activităţi de sport indoor.

Care sunt locurile tale preferate unde îți place să-ți practici pasiunile?

Pentru cățărare locul meu preferat este Thailanda, la Plaja Railay (are nişte stânci fantastice) împreună cu un loc numit Verdon în Franța – un defileu imens unde te poți cățăra până la 400m. Este în mijlocul pustietății și te cațări doar cu câţiva vulturi zburând în jurul tău, așa că e cel mai tare loc de căţărat. Când vine vorba de schiat, îmi place să schiez peste tot în lume. Aș putea spune că locul meu preferat e probabil Jackson Hole în Wyoming, Statele Unite, pentru că au o zăpadă foarte bună.

Railay-BeachRailay-Beach, Thailanda, locul favorit al lui Mikael Fredholm

Și în Europa, unde schiezi?

Schiez în România, care nu e rea deloc pentru asta, mai ales dacă ești dispus să urci şi pe jos un pic. Îmi place de asemenea să schiez în Franța, Elveția, Austria, Italia, practic peste tot în Alpi. Și în Suedia uneori.

Ni s-a spus că îți place designul interior. Cum ai descoperit această pasiune?

Da, e adevărat. Cred că întotdeauna am avut o voce interioară în mine, pentru că mereu m-a atras. Uneori, îmi spun că dacă vreodată aș dori să-mi schimb cariera, mi-ar plăcea să fiu arhitect. Cred ca sunt o fire creativa, îmi place să văd lucrurile dezvoltându-se. Îmi place designul de interior și arhitectura, însă știu că este prea târziu să-mi schimb cariera și să devin arhitect. Așa că a rămas mai mult la nivelul de hobby.

Ai vreun proiect de design de interior, poate unul personal?

Da, proiecte personale. Am cumpărat împreună cu soția mea un apartament, care era complet nemobilat şi necompartimentat  și m-am ocupat eu de tot. A ieșit bine, sau cel puțin eu așa cred.

Ce fel de mâncare îți place? Care sunt felurile tale preferate?

Bucătăria asiatică. Îmi place si bucătăria italienească, dar trebuie să fim mai atenți cu carbohidrații dacă ne dorim să rămânem în formă. Așa că din bucătăria asiatică, îmi place in ordinea preferinţelor cea japoneză, cea chinezească, cea thailandeză. Iar felul meu preferat… dumplings – cu legume sau cu creveți.

Care sunt restaurantele tale preferate din București?

Restaurantul meu preferat este Bonne Bouche de pe Lipscani. Așa cum am menționat și mai înainte, sunt pasionat de designul interior și cred că Bonne Bouche este de departe cel mai special loc din București atunci când vine vorba de cum să decorezi un loc.

Cred ca este foarte bine gândit  într-o zonă a Centrului vechi unde multe clădiri par să stea să se prăbușească, găsești locul ăsta secret care e Bonne Bouche.

Când ieși în oraș pentru o cină specială, ce băutură preferi?

Vin. Rose vara și roșu iarna. În ceea ce privește vinul roșu, îmi place Amarone din Italia, iar pentru rose nu am o preferință.

Îți place să călătorești? Ce fel de vacanță preferi ?

Iubesc să călătoresc. Cred că e cea mai mare pasiune a mea și îmi plac călătoriile active. Nu îmi place să stau într-un singur loc sau 2 săptămâni pe plajă. Mă plictisesc foarte tare dacă nu se poate face kite surfing în jur, așa că îmi plac vacanțele care implică diverse activități.

Care sunt cele mai palpitante experiențe pe care le-ai trăit până acum în viață?

Cea mai palpitantă experienţă din viaţa mea este să trăiesc în România. Însă cea mai înspăimântătoare a fost când am avut un accident acum 10 ani în Verdon, Franța. Mă cățăram cu un prieten și eram cam la 300 de metri înălțime spre vârful peretelui, cu încă 100 de metri de urcat și m-am cățărat în direcția greșită și am căzut 18 de metri. Din fericire, funia cu care eram legat nu s-a desprins (în mod normal nu rezistă atât de mult) și am supraviețuit. Am fost în stare de inconștiență, mi-am rupt câteva oase și am fost salvat de un echipaj franțuzesc cu elicopterul. Clar, a fost o experiență înspăimântatoare.

O experiență palpitantă este faptul de a fi aici la World Class Romania. Trebuie să spun că aici fiecare zi este palpitantă pentru mine. Este o oportunitate unică de a veni într-o țară fără istorie în fitness. România are o istorie bogată în sporturi, dar în lumea fitnessului acum 10-12 ani nu exista mai nimic. Să lucrez în fiecare zi cu persoanele din staff, să deschid cluburi noi, să găsim moduri mai bune de a ne servi membrii și moduri mai bune pentru stafful nostru să fie creativ – lucrurile astea sunt cele mai palpitante pentru mine. Și sunt norocos pentru că în fiecare zi fac ceva cu adevărat interesant.

VerdonVerdon, Franţa – al doilea loc preferat pentru Mikael Freedholm, în ciuda incidentului petrecut aici

Care sunt trăsăturile comune dintre sport şi business şi cum te-a ajutat experienţa din sport în business de-a lungul vremii?

Sunt o mulţime de similarităţi. Business-ul se învârte în jurul spiritului de echipă, lucrul în echipă. Dacă te vezi în lumea afacerilor doar ca şi o persoană, n-ai să reuşeşti niciodată. Acelaşi lucru se întâmplă şi în lumea sportului. Prin urmare, este esenţial să găseşti persoanele potrivite în poziţiile potrivite şi să poţi să-i motivezi să lucreze împreună ca echipă pentru a avansa în aceeaşi direcţie. Aşa că, cele două sunt aproape identice.

Poţi să ne spui ceva despre următorul vis pe care îţi doreşti să-l realizezi?

Am un vis mare şi anume să cuceresc Muntele Everest. E un vis mare, însă visele trebuie să fie mari.

Şi când plănuieşti să faci asta?

În 6-7 ani dacă am noroc. Ai nevoie să dedici foarte mult timp pentru a te pregăti fizic. Însă cred că aş putea ajunge acolo în 6-7 ani.

EverestUrmătorul mare vis pentru Mikael Fredholm: cucerirea muntelui Everest. Sursa foto

Care sunt lucrurile pe care le-ai învăţat în România?

Sunt o persoană calmă din fire însă aici am învăţat să devin chiar şi mai calm. În primele săptămâni după ce am ajuns în România am crezut că am să fac infarct pentru că totul pentru mine era neorganizat, haotic. Însă apoi am realizat că aici trebuie să iti dedici timp, să ai răbdare, trebuie să te obişnuieşti cultural – ceea ce este foarte palpitant. Astfel, cred că am învăţat foarte multe, iar acum când mă întorc în Suedia devin iritat de cât de incet se mişcă lucrurile acolo.

Din câte ai văzut până acum, care sunt 3 locuri preferate în lume?

New York-ul m-a uimit cu adevărat, pentru că îţi vin atât de mult idei doar mergând pe străzile lui. Dacă petreci o săptămână în New York, o să vii acasă cu 20 de idei. Alte locuri…trebuie să mă întorc la căţărat din nou, la Thailanda şi Verdon-sunt locuri incredibile unde nu poţi să ajungi decât dacă te caţări sau cu elicopterul. Eşti în mijlocul pustietăţii, eşti doar tu şi vulturii pe pereţi, aşa că e un sentiment incredibil pentru că foarte puţine persoane pot să ajungă acolo. Apoi, vacanta petrecuta anul trecut la ski în Elveţia. Am mers în drumeţie câteva ore şi am ajuns în câteva locuri foarte izolate unde am găsit zăpadă foarte bună. Din nou, în mijlocul pustietăţii, fără oameni în jur, doar tu şi natura. Astea sunt locurile care îmi plac foarte mult.

Ce te motivează să mergi înainte în fiecare zi?

Îmi place când văd oameni care cresc şi realizează lucruri. Câţiva oameni de aici de la World Class au început ca antrenori personali sau ca recepţionişti, iar acum sunt manageri de club cu responsabilităţi majore. O avem şi pe Anca Bucur, care acum este Miss Fitness Universe. Sunt atât de mândru când văd oamenii crescând în companie. Poate dacă ar fi ales o altă companie, nu ar fi ajuns atât de departe pentru că World Class îşi încurajează oameni să crească. Asta mă motivează cel mai mult.

Mikael Fredholm

interviu realizat de Ciprian Gavriliu . traducere de Cristina Baraganescu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *