Tu ce ai în meniul de astazi?

Valentin Vasile
Noi 14
2013

Astăzi de dimineață am dat întâmplător peste speech-ul lui Dean Ornish de la conferințele TED. Chiar dacă sunt niște puncte majore în care nu mă întâlnesc cu filozofia nutrițională a lui Ornish, spre exemplu în cantitatea extrem de scăzută de grăsimi din dieta sa, totuși tind să fiu de acord cu aproape tot ce spune în video-ul de mai jos.

Periodic, populații întregi, trec printr-o panică generalizată cauzată de teama de a nu fi infectați cu HIV, gripa aviară, de a nu dezvolta diverse forme de cancer samd. Și fix aceleași persoane, în mare parte, nu iau măsurile necesare pentru a preveni toate celelalte boli cauzate de un stil de viață haotic – bolile cardiovasculare, diabetul, unele forme de cancer etc. Ce e cel mai surprinzător în toată această ecuație este că bolile stilului de viață haotic fac anual copleșitor mai multe victime decât HIV, gripa aviară și alte infecții virale de care ne temem cu atât de multă conștiinciozitate.

Altfel spus stă în mâna noastră să prevenim două treimi din bolile care ne-ar putea afecta în viitor, și cu toate acestea, de cele mai multe ori alegem să ignorăm acest lucru pe principiul Carpe diem! Ce uităm însă, este că în timp ce suntem ocupați să ne trăim clipa, ar trebui să ne preocupe măcar cu intermitențe și calitatea vieții noastre, nu doar durata. Altfel te bucuri de clipă într-un corp împovărat de diabet și bolile cardiovasculare primite bonus de la raionul cu junk și dulciuri de la supermarket, și altfel într-un corp hrănit cu toți nutrienții esențiali sănătății.

Tu ce ai în meniul de azi? Iar întrebarea numărul 2 – câte ore de sport ai bifat săptămâna asta? Te îndemn să îți pui aceleași două întrebări raportate la ultimii ani, în cazul în care următorul tău set de analize de sânge nu va arăta așa cum ți-ai fi dorit sau cum ar fi trebuit să arate conform vârstei tale din buletin.

Să fim sănătoși!

Valentin Vasile

Articol scris de Valentin Vasile pentru Wide Magazine

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *