Alexandru Ciucurencu omagiat de AraArt la aproape un secol de când și-a început ucenicia

Alexandru Ciucurencu - Rafinăria Astra Română - AraArt
Oct 03
2015

Pe 14 octombrie 2015, AraArt organizează la Casa Capșa o licitaţie cu lucrări de artă plastică şi decorativă, printre care se numără capodopere semnate de importanți pictori români. O secțiune aparte în licitația aniversară a Casei de Licitație și Galeriei AraArt o va avea seria de 11 lucrări semnate Alexandru Ciucurencu.

Alexandru Ciucurencu și-a început ucenicia acum aproape un secol, în 1916. În urmă cu jumătate de secol devine membru corespondent al Academiei Române. Iar pe 27 septembrie s-au împlinit 112 ani de la nașterea sa.

Este probabil ca opera nici unui alt artist român contemporan, ajuns la celebritate, să nu ofere posibilități mai evidente de a cunoaște și de a analiza mersul artei noastre plastice după primul război mondial ca cea a lui Alexandru Ciucurencu: de la post-impresionism, trecând prin realism și încheind cu realismului socialist.

Într-o definiție de o strălucitoare claritate, Alexandru Ciucurencu face precizări asupra propriei concepții artistice. ”Cred că am reușit să adâncesc componentele fără de care pictura nu se poate face: compoziția, adică organizarea suprafeței, culoarea și lumina. Este de la sine înțeles că n-a fost neglijat desenul, pe care l-am inclus în compoziție și nici contrastele de închis-deschis pe care le-am inclus în culoare.” (”România Literară” din 16 noiembrie 1972)

Dintre cele 11 lucrări semnate Alexandru Ciucurencu scoase la licitație de AraArt sub semnul citatului ”Când a văzut ce pictam, pictorul și profesorul meu Andre Lhote, m-a întrebat: Domnule ești din România?… Acolo e un popor talentat și dumneata îi vei face cinste.” (Alexandru Ciucurencu în ”Viața Românească” din iunie 1964), menționăm 3 lucrări reprezentative pentru a marca evoluția sa artistică. Începem cu o natură statică în ulei pe carton, intitulată Ciclame și evaluată de experții AraArt la suma de 7000 de euro. Exponent al picturii cu tematică industrială, tabloul Rafinăria „Astra Română” ce ilustrează rafinăria din Ploiești este un ulei pe carton datat 1940 și evaluat la suma de pornire de 6500 de euro. Ultimul, dar nu cel din urmă, menționăm peisajul autumnal cu pădurea din Cozieni intitulat Pădure la Cozieni și evaluat la prețul de pornire de 6000 de euro.

Încheiem cu invitația de a vizita expoziția și de a participa la licitația AraArt, cu argumentul adus în plus chiar de Alexandru Ciucurencu: ”Cred că entuziasmul, dramatismul, eroismul vremii noastre pot fi redate cu o paletă luminoasă. Oare Van Gogh nu și-a exprimat dramatismul viziunii cu o paletă strălucitor de luminoasă? Oare Luchian n-a atins accente patetice în incandescența paletei? Artistic este de a acorda culorii aceeași putere de expresivitate pe care a atins-o desenul în trecut.” (Alexandru Ciucurencu, Editura Meridiane, București 1962)

Expoziția care anticipează Licitația va fi deschisă colecționarilor și iubitorilor de artă la Casa Capșa în perioada premergătoare licitației (13-14 octombrie). Celalalte lucrări şi detaliile tehnice pot fi consultate pe site-ul Galeriei de Artă şi Casei de Licitaţie AraArt, www.araart.ro

***
Casa de licitaţie AraArt s-a deschis în septembrie 2010, având însă activitate de galerie încă din anul 2005. Galeria s-a remarcat în activităţi de ambientare a diferitelor spaţii cu lucrări de autor, prin participarea la proiecte ample precum “Cyber Museum”, alături de instituţii culturale şi educaţionale de referinţă din România (Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Institutul de Istoria Artei, I.N.O.E. etc.). În plus, oferă consultanţă de specialitate asupra stării de conservare şi furnizează soluţii de panotare corectă a lucrărilor din importante colecţii private.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *