„Cred că undeva pe la 18-19 ani, curios de fel, am cumpărat cartea “The power of the actor” de Ivana Chubbuck și țin minte că stăteam în pat și eram complet fascinat de ce citeam în respectiva carte și cam de pe atunci a început să încolțească în mintea mea gândul că ar trebui să încerc ceva în actorie.”

Tury
Iun 06
2021

Așa începe povestea lui Tury Akbari, cel care este foarte posibil să-ți răspundă dacă îl strigi pe stradă „Curajul cel Mare”, pentru că așa se traduce numele lui în persană. Explicația se găsește într-o dublă moștenire culturală, afgană și românească. „Cred că se aseamănă destul de mult cele două culturi. Din păcate, ambele au fost încercate de contexte foarte complicate în ultimii zeci de ani, deci aș zice că o caracteristică comună pe care “am luat-o” de la ambele culturi ar fi reziliența în fața adversității. O altă caracteristică comună pe care o regăsesc în ambele culturi și pe care am asimilat-o ar fi modestia. Unde cele două culturi sunt diferite, aș zice că în cultura românească există un puternic și fascinant simț al umorului în toate formele lui și mă bucur că am asimiliat asta, pe când cultura afgană mi-a insuflat un simț al onoarei mai profund.”

Tury este un actor care se bazează pe empatie ca fiind cea mai mare supere putere a lui, care cu siguranță l-a ajutat în 2019 când a fost selectat împreună cu alți 11 actori din Europa de Sud-Est să facă parte din programul Sarajevo Talents din cadrul festivalului de film Sarajevo – „A fost o experiență minunată unde am avut ocazia să interacționez cu o mulțime de artiști tineri la început de drum în industria de film cât și cu artiști consacrați pe care îi admir.”

Dar ce înseamnă totuși pentru Tury să fii actor/artist? „Sper să nu sune prea pretențios, pentru mine înseamnă căutarea unei înțelegeri mai profunde a experienței umane. Indiferent de exprimarea artistică aleasă, viața de artist te obligă cumva la o continuă dorință de a înțelege ce se petrece în jurul tău și mai ales ce se petrece în interiorul tau.”

Poate de aceea îi și place să vadă fiecare rol nou ca pe o provocare, un proces de descoperire, care nu are cum să fie ușor niciodată dar sigur fun. Iar parte din provocarea aceasta fac felul lui Tury de a percepe corpul ca instrument de lucru dar și hainele care dau autenticitatea fiecărui personaj pe care îl interpretează.

„Dincolo de ce spui pe scenă, publicul se uită la ce exprimi prin limbajul corporal, postura, gestica, mimica. Când lucrez la un personaj, mă interesează toate lucrurile astea, de exemplu, nu știu, personajul e timid? Ok, atunci poate nu e chiar fluid în mișcări, poate e mai stângaci de fel, probabil postura lui într-un cadru social e rigidă.

Hainele spun și ele ceva despre esența personajului. Și din nou, mi se pare foarte interesant și distractiv procesul de descoperire a felului în care se îmbracă personajul pe care îl creezi. E personajul pe care îl interpretez o persoană practică? E avocat? Bun, se îmbracă formal, poartă cămașă și costum, dar nu și cravată pentru că nu le suportă. Totuși pentru că e mereu pe fugă între birou și instanțe, preferă sneakerși în dauna pantofilor tradiționali. Și uite așa ai un avocat timid, cu o postură rigidă, care apare într-un tribunal, în fața unui judecător cu sneakerși în picioare și cu cravata în buzunar. Sună interesant, nu?”

Și atunci când nu interpretează un avocat timid, Tury își lasă propria personalitate să se reflecte în alegerile vestimentare. Chiar are anumite item-uri care îi inspiră o anumită doză de masculinitate, precum sacoul sau blazerul. „N-aș știi să zic exact de ce, dar simt că îmi accentuează masculinitatea în momentul în care port unul. Probabil îl și percep inconștient ca fiind articolul vestimentar cel mai reprezentativ masculin.

Hainele pe care aleg să le port, dincolo de faptul că sunt o extensie a personalității mele, e important să fie și aliniate cu valorile mele. Practicabilitate, simplitate, calitate, sustenabilitate, sunt caracteristici importante atunci când îmi aleg hainele produse de un brand anume. Probabil d-asta mi-e foarte ușor să mă regăsesc în noua colecție Calvin Klein.”

Tury este genul de artist care caută să fie flexibil, să țină pasul cu ce se întâmplă în jurul său. Poate tocmai de aceea relația cu social media este una de love mai degrabă, chiar dacă nu o stăpânește prea grozav, după cum spune el. Dar ca artist, poate ajunge un instrument util, așa că speră ca în viitor „să-i dea de cap.” Iar dacă intri pe profilul lui, vei observa nu doar că are o super charismă, dar și pasiunea pentru fotografii, declarându-se fățiș „photography enthusiast”. „Aș putea spune că îmi place mai mult fotografia pe film decât cea digitală. Personal, găsesc procesul fotografiei pe film mai creativ, deși e mai constrângător ca mediu decât cel digital, mai experimental, mai plin de mister, niciodată nu știi ce o să iasă la developare și scanare, și într-un final, mai plin de satisfacții.”

Plin de satisfacții este și domeniul profesional pe care l-a ales, dar în care nu poți să reușești dacă nu ai un plan, o viziune realistă. Mai mult, „e foarte important să consumi arta, de orice fel. Și nu în ultimul rând, e extrem de important să înveți constant, cât poți de mult, despre meseria ta, de preferat de la oameni potriviți, oameni cu experiență în domeniul ales, oameni care să te stimuleze creativ. Mai departe în drumul tău, cred că e cel mai mișto să nu uiți să dai mai departe toată experiența și informația acumulate celor care vin din urmă.”

Hainele și încălțămintea fac parte din colecția Primăvara 2021 Calvin Klein, disponibilă în magazinele selecționate Calvin Klein Jeans din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *