Fundația eMAG lansează programul de afterschool la sate Bursa pentru școala din rural

Fundatia eMAG
Iun 24
2016

• Programul își propune să participe la reducerea ratei abandonului școlar sub 10%
• Programul pilot va fi implementat în anul școlar 2016-2017 în cinci comunități rurale
• Bursa pentru şcoala din rural este o acţiune inițiată de Fundația eMAG cu sprijinul Flanco

București, 23 iunie – Fundația eMAG lansează programul Bursa pentru școala din rural, destinat organizării de programe afterschool în școlile din comunitățile rurale. Programul va debuta cu un proiect pilot în anul școlar 2016-2017 în cinci comunități din cinci judeţe și își propune să sprijine elevii de la sate cu rezultate slabe la învățătură să nu abandoneze școala și să îi ajute să promoveze examenul de capacitate. Proiectul face parte din programul Nouă ne pasă al Fundaţiei eMAG şi este implementat cu sprijinul Flanco.

Primele cinci școli din comunitățile rurale incluse în proiectul pilot sunt din județele Prahova, Constanța, Neamț, Buzău și Teleorman. Bursa pentru şcoala din rural este dedicată elevilor din clasele I-VIII.

În prezent, 31,2% dintre elevii de la sat nu promovează examenul de capacitate, iar rata abandonului școlar este de 1,5 ori mai mare decât la oraș. „Prin programul Bursa pentru școala din rural, ne dorim să participăm la reducerea ratei abandonului școlar sub 10% în comunitățile rurale și să îi ajutăm pe elevi să acumuleze cunoștințele necesare pentru promovarea examenului de capacitate cu medie peste 6,” spune Tudor Vlad, preşedintele Fundaţiei eMAG.

Alături de sprijinul pentru pregătirea teoretică, în cadrul programelor de afterschool vor fi asigurate copiilor participanți o gustare sau o masă caldă și servicii de consiliere și dezvoltare personală.

Cum funcționează Bursa pentru școala din rural
Bursa pentru școala din rural este un program de învățare remedială și vine în completarea programului școlar obligatoriu, oferind oportunități pentru consolidarea competențelor dobândite de copii la școală.

În cadrul programelor de afterschool, profesorii vor organiza grupe de învățare asistată pentru elevii participanţi și, colaborând cu ceilalți actori din comunitate, vor interveni și pentru rezolvarea altor probleme cu care se confruntă elevii, precum: lipsa rechizitelor și a hainelor, lipsa accesului la serviciile medicale de bază, lipsa consilierii de orientare în carieră. Cadrele didactice implicate vor fi recompensate pentru munca depusă.

Pentru a participa la acest program, reprezentanţii școlilor din mediul rural trebuie să aplice pentru un grant în valoare de 7.600 de euro pe an, iar proiectele finanţate vor fi acele care se concentrază pe rezvolarea problemelor specifice legate de reducerea ratei abandonului școlar și îmbunătățirea performanței școlare prin:
• Asigurarea sprijinului copiilor în recuperarea cunoștințelor
• Sprijin în pregătirea temelor
• Dezvoltarea abilităților de citire și învățare ale acestora
• Monitorizarea prezenței școlare și încurajarea participării la cursuri
• Creșterea implicării părinților în procesul educaţional şi în relaţia cu şcoala
• Furnizarea de servicii de consiliere și dezvoltare personală prin activități de educație nonformală
• Asigurarea de materiale educaționale în cadrul programului afterschool

Aplicațiile sunt deschise școlilor din cele 5 județe până pe 4 iulie și se depun online aici: http://nouanepasa.ro/aplicatii

Știai că?
• 4 din 10 copii din mediul rural au note sub 5 la matematică și 2 din 10 copii au note sub 5 la limba română la evaluările naționale.
• Lipsa resurselor materiale și rezultatele școlare foarte slabe sunt principalele cauze pentru abandonul școlar.
• În mediul rural, rata sărăciei este de 3 ori mai mare decât în mediul urban.

Despre Fundația eMAG
Fundația eMAG s-a lansat în 2012 cu programul Hai la Olimpiadă!, program prin care se urmărește oferirea posibilității tuturor copiilor, care pot și doresc, să se pregătească la un nivel peste medie la matematică, fizică și informatică. În cele 14 Centre Hai la Olimpiadă!, s-au pregătit în 2016 peste 2.000 de copii.

Programul Nouă ne Pasă, din 2013, face legătura între cei care doresc să învețe și resursele care le lipsesc. Începând cu 2016, programul are ca obiectiv reducerea abandonului școlar în comunitățile rurale.

140 de bătăi pe minut, un alt program dedicat copiilor, urmărește integrarea practicării sportului ca o componentă esențială a procesului educațional.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *