Trupuri infierbantate care gem si atmosfera relaxata – Galeria Nicodim

Galeria Nicodim
Apr 30
2015

Dupa cum anuntasem acum cateva zile, in seara aceasta a avut loc deschiderea expozitiei PHILIPP KREMER | “GATHERINGS”, la Galeria Nicodim- Calea Victoriei, Palatul Cantacuzino.

Am ajuns la eveniment in jurul orei 19:00 si am inspirat cu placere aerul relaxant care te intampina. Totul era direct si fara pretentii inutile, desi este vorba, fara indoiala, despre una dintre cele mai interesante galerii bucurestene. Galeria expune frecvent artisti straini si este una dintre putinele din tara care prezinta acest tip de deschidere.

Daca ar fi o poseta, galeria ar intra in categoria clasic-elegant, pentru arhitectura si atmosfera, si in categoria haute couture, pentru arta prezentata.
Chiar daca nu este o poseta si, de fapt, este condusa local de doi barbati, Galeria Nicodim este foarte la moda, atat in Bucuresti, cat si in Los Angeles, de unde a promovat unii dintre cei mai bine cotati artisti romani contemporani.

Galeria parea sa invite, cu toate bratele expuse si usile de cristal deschise, publicul interesat de arta. Nefiind foarte aglomerat, era ambianta perfecta pentru socializare dar si pentru a te pierde putin in universul picturilor expuse. Mi-am dat seama atunci ca e cool sa nu fi plecat deja din Bucuresti pentru 1 Mai. Asemenea tablourilor lui Kremer, totul parea distilat iar vizitatorii pareau iubitori autentici de arta, ultimii ramasi in urma exodului.

Expozitia nu a dezamagit si a oferit exact ce promitea: „culoarea tuturor carnurilor, a sangelui si a secretiilor, amestecata si imprastiata peste tot cu o gratie stranie”, trupuri impletite si unduitoare, amintind cumva de Matisse. Dupa zambetul inerent pe care il provoaca anumite scene reprezentate, urma senzatia ca toate ascund mai mult si simteai gravitatea care insotea, in surdina, simplitatea aparenta a lucrarilor.

Dincolo de atmosfera lejera si prietenoasa, pe pereti pluteau, adunate si incandescente, trupurile colorate care concentrau angoase care ne bantuie, in scene, recunoastem, familiare. Cred ca seria “Gatherings” a aparut acolo unde culori proaspete de copii trateaza situatii de adulti.

M-am intalnit acolo cu domnii Mihai Nicodim, Kay Hildebrand (directorul galeriei), diferiti critici si proprietari de galerii, colectionari dar si studenti, inclusiv cu prietenii de la Insight- An eye on Bucharest’s art galleries (care vor lansa la finalul lunii mai un documentar despre galeriile de arta bucurestene).

Cateva informatii despre artistul expus, Philipp Kremer, extrase de pe pagina sa: este nascut in 1981, in Duisburg, Germania iar in prezent locuieste si creeaza in Berlin si Amsterdam. A absolvit in anul 2004 Universität der Künste Berlin si expune lucrari, inca din anul 2008, in Berlin si Amsterdam. A primit premiul Mondriaan Funds „Bewezen Talent” (2014) si premiul pentru pictura Royal Dutch Painting Award (2013). Aceasta este prima sa expozitie la Galeria Nicodim.

Va invit sa vizitati expozitia, care va ramane deschisa pana in data de 06 iunie 2015.

Pentru ca nu este vorba despre o galerie comerciala, va recomand sa verificati programul cu galeria. Pagina de Facebook a galeriei este:
https://www.facebook.com/galerianicodimbucharest?fref=ts.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *