Vizită la Combinatul Fondului Plastic- expoziție de grup Galeria Tipografia

Galeria Tipografia
Iun 12
2015

Ieri, 11 iunie 2015, am dat curs invitației pentru un vernisaj organizat în incinta Combinatului Fondului Plastic București, mai precis la Galeria Tipografia.

Expoziția se intitulează ”INTO BLACK |” -PICTURĂ | SCULPTURĂ | GRAFICĂ | OBIECT | PAGINI DE JURNAL | SUNET EXPERIMENTAL | și prezintă lucrările artiștilor: Iulia Nistor, Roman Tolici, Marian Zidaru, Lea Raszovsky, Tara Von Neudorf, Dan Gavriș, Ptere Sbti.

Am ales să scriem despre acest eveniment dintr-un motiv indirect legat de artă, respectiv povestea și situația acestui spațiu din cadrul Combinatului Fondului Plastic. Este un loc interesant, unic în București, pe care doream demult să îl vizităm și în care vom reveni, probabil, pentru o incursiune în câteva dintre atelierele de artiști din clădire.

Povestea începe în perioada 1966-1972, când pe teren se construiește fabrica propriu-zisă, un complex de clădiri multifuncţionale, respectiv Combinatul Fondului Plastic. Aici se puteau executa lucrări, după prototipurile artiştilor, acoperind 18 tehnologii diverse (ceramică, sticlă, textile, metal, lemn etc.). Astfel, au fost reunite micile ateliere împrăștiate prin întregul oraș.

În 1972 se începe producerea de culori pentru pictură, cu o gamă diversificată (ulei, tempera, guaşe, acuarela, etc), având o bună calitate şi preţuri rezonabile. De menționat că producția culorilor continuă și astăzi.

Aceste informații au fost extrase de pe pagina Uniunii Artiștilor Plastici (U.A.P:). Realitatea este, însă, că din gloria productivă a Combinatului a rămas mai mult amintirea și un spațiu superb, însă prost administrat. Fiind deținute de către U.A.P., multe dintre clădirile din ansamblul Combinatului se prezintă astăzi într-o avansată stare de degradare.

Trebuie să recunoaștem că vizita la Galeria Tipografia s-a apropiat foarte mult de un proiect de explorare urbană a spațiilor părăsite. Locul are un potențial imens, o suprafață generoasă, istorie artistică, fiind perfect pentru evenimente de artă contemporană și chiar spectacole.

Despre această situație s-a mai scris dar acțiunile se lasă așteptate. Un spațiu similar, în Cluj, a fost reconvertit în mod excepțional, la standarde europene, pentru a găzdui ateliere și evenimente artistice. Este vorba despre deja faimoasa Fabrică de Pensule.

În speranța unui viitor mai bogat artistic și nu numai pentru clădirile Combinatului Fondului Plastic, ne-am lăsat pradă imaginației și frumuseții boeme a locului și am parcurs vizual, în câteva minute, expoziția minimalistă organizată acolo.

Veți putea vizita expoziția timp de o lună dar spațiul este oarecum izolat, astfel încât ar fi recomandat să vă consultați cu galeria, anterior vizitei.
Veți regasi datele de contact ale acestea urmând link-ul către pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/1090725574275403/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *